Επιστολική ψήφος: Ψυχρολουσία για την Κεραμέως μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσουν

Μπούμερανγκ γύρισε για τη Νίκη Κεραμέως η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε για επέκταση της επιστολική ψήφου στις εθνικές εκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένεται να καταψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε με την επανακατάθεση της τροπολογίας που περιλαμβάνει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Έλληνες του εξωτερικού.

Δείτε επίσης: Επιστολική ψήφος: Τροπολογία – εκτροπή από την κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η προπαγάνδα της δεν θα περάσει

Επιστολική ψήφος: Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επανακαταθέτει την τροπολογία για την ψήφο των απόδημων

Φάμελλος για επιστολική ψήφο: Θα καταψηφίσουμε αν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες μας

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου αποδήμων στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως εφόσον η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, τις οποίες αποκάλεσε «απαράβατες προϋποθέσεις», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε συνεπής και η κυβέρνηση ανεπαρκής και ασυνεπής» τόνισε.

«Θυμίζω ότι έχει τίτλο την εκλογή ευρωβουλευτών- και δεν αναφέρεται στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές, 6 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Πόσο ευρωπαϊκό είναι αυτό;» διερωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε:

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και εξαιτίας και της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεων σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό. Θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί λύση, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας για όσους/όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και φυσικά για τους απόδημους».

«Στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων καταθέσαμε ξανά σήμερα την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. Ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία). Επιμένουμε στην τροπολογία μας. Το θέλουν οι απόδημοι. Το ότι αρνείστε, σημαίνει ότι για εσάς αποτελούν απλά εκλογικό κοινό».

Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Αλλά το ενδιαφέρον σας για τους απόδημους είναι απλά ψηφοθηρικό τελικά. Γιατί τι κάνατε αυτά τα 4 χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν; Τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές κοινότητες και γενικά οι ελληνικοί φορείς, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα; Οι φορείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά και κυρίως στα θέματα της Παιδείας: Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στη σύνδεση που έχουν με την πατρίδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας, ταυτοπροσωπίας, μυστικότητας για τους μη δυνάμενους να συμμετέχουν: α) όσους διαμένουν στο εξωτερικό β) τους αδύναμους, κατάκοιτους, υπερήλικες στο εσωτερικό».

Σημειώνεται ότι η Νίκη Κεραμέως ουσιαστικά απέρριψε τις τρεις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς δεν είπε το παραμικρό κατά την τοποθέτησή της.

Οι προϋποθέσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή έθεσε δύο όρους για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί